Nože, nůžky, kleště, peany
U rybářských nožů a nůžek jsou podstatné ostré hrany a nerezová úprava. Rybáři je používají z mnoha důvodů, někde je potřeba něco ustřihnout nebo odřezat. Především se zaměřují na pomoc při kuchání ryb apod. Neobejdete se bez nich při mořském rybolovu, kde se v některých zemích zpracovává rybí maso přímo na místě uskutečněného rybolovu.
Rybářské nože můžeme rozdělit na univerzální, filetovací a pevné. Nespornými plusy jsou extrémní ostrosti, flexibilita čepelí, černé ostří s odolností proti korozi. Ideální je uložení nože přímo v pouzdře opatřeném přezkou na opasek. Nože zpracované nejmodernějšími technologiemi mají dlouhodobou životnost i při častém používání. Zoubkování na čepeli pomůže k odstranění šupin. Speciální nůžky pomohou s přestřihnutím i velmi odolných vlasců a splétaných šňůr.