Zprávy od vody

Rybářská vášeň vs. komerční zájmy: boj o budoucnost trofejní ryb

Sportovní rybolov děláme pro zábavu, pro adrenalin z lovu a taky pro tu pohodu u vody, kdežto komerční rybolov a odchov ryb plní pulty obchodů, restaurace, trhy a kádě s rybami. Zjistěte více o tom, jak komerční rybolov ovlivňuje rybaření i u nás.

 

08.11.2024 5 minut čtení Komentář (2)

Rybářská vášeň vs. komerční zájmy: boj o budoucnost trofejní ryb

Sportovní rybolov děláme pro zábavu, pro adrenalin z lovu a taky pro tu pohodu u vody, kdežto komerční rybolov a odchov ryb plní pulty obchodů, restaurace, trhy a kádě s rybami. Zjistěte více o tom, jak komerční rybolov ovlivňuje rybaření i u nás.

 

Rybaření je setsakramentsky oblíbený koníček

Komerční rybolov není jen mořskou záležitostí

Šedá zóna: odlov velkých kaprů na Pálavě

Nadměrný rybolov má spoustu negativ

I u nás se těží ryby: komerční chov ryb 

Velké ryby v rybářských revírech nejsou jen komodita, kterou lze zpeněžit, je to náš poklad

Rybaření je setsakramentsky oblíbený koníček

Jen v České republice se mu věnuje přes 250 000 lidí. Konečný součet hobby rybářů bude ještě vyšší. Kromě čistě sportovních rybářů, kteří chytají ve stylu chyť a pusť, je na scéně i spousta rybářů, kteří loví pro maso, což je sice jen pomyslná kapka v moři vedle toho, kolik ryb končí u komerčních rybářů, ale i to přispívá k postupnému mizení velkých ryb z našich revírů. Rybářský tlak je zkrátka tak velký, že ryby nestíhají dorůst. 

Komerční rybolov není jen mořskou záležitostí

Komerční rybolov představuje velkoplošný odlov divoce žijících ryb a dalších vodních živočichů. Úlovky se dále prodávají a zpracovávají. Výsledným produktem jsou čerstvé, mražené, konzervované a jinak zpracované ryby, které znáte z regálů obchodů. Komerční rybáři používají většinou velké lodě vybavené moderními technologiemi a sítěmi různého typu. Komerční rybolov se odehrává hlavně v mořích a oceánech, a tak mají mnozí pocit, že se nás to netýká, ale není to tak úplně pravda.

Šedá zóna: odlov velkých kaprů na Pálavě

Obchod s rybami bují i u nás, jen vypadá jinak. „Krásným“ příkladem je situace na pálavských jezerech, odkud se ročně odvezou stovky velkých kaprů. V současnosti se jedná o jakousi zásobárnou velkých ryb, které po odchytu putují do soukromých vod u nás i v zahraničí, proto je nezbytné vytvoření regulace – aby tam sportovním rybářům ještě mohla skončit na háčku 20kilová nebo dokonce 30kilová ryba. 

Je nutné dodat, že Nové Mlýny jsou propojené, jedná se o kaskádu 3 nádrží a i když na každé platí jiná pravidla, ryby se mezi nimi pohybují volně. Stejnou rybu, kterou ulovíte a pustíte na svazové vodě, může rybářství odlovit zcela legálně na jiné nádrži, kde mají lov povolený. 

Nadměrný rybolov má spoustu negativ

Nadměrný odlov ryb snižuje regenerační schopnost rybích populací a ohrožuje jak existenci mnoha druhů, tak jejich dorůstání do větších rozměrů, a to nehledě na typ vody. Na moři to platí stejně jako na přehradě. V našich vnitrozemských podmínkách má „huntování“ podvodního života sice jinou podobu než na moři, ale je podobně destruktivní.

I u nás se těží ryby: komerční chov ryb 

Kromě komerčního rybolovu, který se věnuje odchytu divokých ryb, existuje i komerční chov ryb. Pod tímto pojmem se neskrývají jen nechvalně známé lososí farmy na mořích, ale i české rybníkářství – to si ale z ekologického hlediska stojí mnohem lépe a produkuje ryby šetrnějším způsobem. Komerční chov ryb je nezbytný, bez něj bychom si nedali pstruha v restauraci ani kapra na Vánoce.  Odlov divoce žijících ryb by poptávku nikdy plně nepokryl a došlo by ke zničení rybích populací.

Rybníkářství má u nás a obzvláště v některých lokalitách dlouhou historii, jen na Třeboňsku se nachází přes 500 rybníků. Méně ekologické intenzivní chovy se u nás tolik nevyskytují a jsou zaměřeny na specifické druhy ryb, jako jsou například pstruzi, kteří potřebují pravidelné přikrmování. V českém rybníkářství se využívají v mnohem větším rozsahu extenzivní metody chovu. To znamená, že ryby jsou chovány v rybnících s minimálním přikrmováním a spoléhá se na přirozenou produkci potravy ve vodě. Tento způsob chovu je sice méně produktivní, ale šetrnější k životnímu prostředí. 

Velké ryby v rybářských revírech nejsou jen komodita, kterou lze zpeněžit, je to náš poklad

Pokud si chceme užívat zdolávání trofejních ryb, musíme jim dát šanci dorůstat = pouštět je zpátky vodě, a to v co nejlepším stavu. Kdyby si všichni rybáři ponechali na každé vycházce povolené 2 kusy ušlechtilých ryb (nemyslíme tím pouze kapry), tak si za chvíli nezachytáme. A nezmění to ani lamentování na rybářském svazu, aby se vysazovalo víc ryb. 

Komentáře ke článku (2)

Hony 09.11. 20:35:17

Čista pravda

Paska 12.11. 16:02:49

Jednoduché např.kapr min délka 50 cm max. 70 cm ostatní pustit a tak to zavést u všech

Další články ze sekce

Nakupujete mimo ČR? Přepnout měnu do EUR