0 Kč 0

V košíku nemáte prozatím žádné zboží.

Stanislav
Odvárka
Expedují v den objednání

Maso nebo pečivo? Naservírujte rybě to pravé.

Naposledy nakoupili

Markéta Č. před 21 minutami
Fox Tepláky Collection Orange & Black Lightweight Joggers
Kateřina V. před 25 minutami
Mivardi Prut Reactor Spinn 2,7m 10-30g

Mivardi Prut Reactor Spinn 2,7m 10-30g

Skladem 569 Kč 599 Kč
Ondřej T. před 35 minutami
Korda Návazcová šňůrka Super Natural Gravel 20m
Katrin O. před 37 minutami
Mikbaits Těsto LiveriX 200g

Mikbaits Těsto LiveriX 200g

Skladem 180 Kč
Vloženo 04.04.2019 - Autor: Martin Černý
Maso nebo pečivo? Naservírujte rybě to pravé.

Tentokrát se dozvíte pár zajímavostí o duelu pečivo vs. maso. Každý z nás občas uvažuje, co napíchnout na háček. Bohužel každý den je jiný a nejde odpovědět jednoznačně. Naši šupinatí kamarádi mají každý den jiné chutě.  Někdy je to kousek napařeného rohlíku, jindy masný červ, hnojná žížala nebo dokonce rousnice. A nesmíme zapomínat, že i křupky, které používáme, jsou dělané z chleba.


Masný červ

Klasická nástraha, kterou používá každý z nás. Chytáme na ně od malinkých plotiček po obrovské kapry. Od plavané po feeder až po položenou. Tuto nástrahu můžeme používat od jara až do zimy a skoro nikdy neodejdeme bez záběru. Chytáme od jednoho jediného červíka až po trs červů, kterému žádná větší ryba neodolá. Krabička s červy nás nestojí balík a člověk si s nimi užije parádní rybařinu. Ovšem nesmíme se bát jimi trochu přikrmit. A nebojte se i kukel, zvlášť velcí cejni je milují. Na kapry je většinou nastražujeme mimo háček do karabinky. Anebo na háček s medovkou.

Hnojná žížala

Ideální nástraha do chladné vody. A ne jen do ní. Kdykoli, když nejsou ryby při chuti, tak na ně rád přezbrojím.  Takového pěkného hnojáčka rád vezme okounek, plotička a dokonce i slušný kapr. Já osobně na ně nejraději chytám ze dna. Ale když se napíchne jen za kousíček (za nohavičku), tak sebou ve vodě neodolatelně třepou. A tomu okouni a tloušti neodolají. Ale i ze dna je to skvělá nástraha, můžeme si pomoct a napíchnout ho třeba k medovce. Krásně se nám zvedne ode dna a bude tak pro ryby lákavější.

Rousnice

Rousnici nejčastěji nastražujeme na položenou. A cílíme s nimi na větší ryby. Od kaprů po úhoře a dokonce i na naši největší sladkovodní rybu, a to sumce. Ale s oblibou nám do ní prásknou plotice s cejnama. Při zvednuté a přikalené vodě se na ně dají dokonce chytat i amuři. Na sumce používáme trs žížal, který bud hodíme ze dna a budeme čekat, nebo s nimi budeme chytat aktivně při vertikálce.

Pařený rohlík

Další z klasických nástrah, na které už hodně z nás zapomnělo. Přitom je pořád velmi účinná a jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá. Nejrychlejší způsob je hodit navlhčený rohlík do sáčku a na pár vteřin do mikrovlnky. Na háčku si ho můžeme ještě dovonět různými esencemi. Na jezerech a rybnících na něj nejčastěji chytáme kapry a cejny. Na řekách pak krom kaprů i tlouště a parmy

Chleba a rohlík

Ani na chleba nesmíme zapomínat. Na kostičky chleba s kůrkou se ryby vrhají hned po dopadu. Ale má to i své nevýhody, když najedou plevelné rybky, tak nám chleba na háčku dlouho nevydrží. Z rohlíků a z chleba se vždy dělala těsta, které vydrží na háčku trochu déle a opět je můžeme různě navonět a obarvit barvivem. Na kůrku chleba nebo kousek rohlíku, pak chytáme na mlaskačku z hladiny.

A jak to může vypadat v praxi?

Podobně jako vás, tak i mě a kolegu, už svrběly ruce, a tak jsme začátkem března vyrazili na jedno odpoledne na řeku. Po příjezdu k místu jsme byli lehce rozladěni. Řeka byla zvednutá a plavalo v ní plno bordelu. Ale i tak jsme se nevzdali.  Měli jsme asi 4 hodiny a tak jsme každý zkoušeli jinou nástrahu. Kolega vsadil na klasiku na červy a pařený rohlík. Já naopak vsadil na žížaly a kukuřici.

První záběry měl kolega na červíky a na pařený rohlík. Ale chvíli nám to trvalo, než jsme zjistili, co jsou záběry a co je bordel na šnůrách. No nebudu vás napínat kapříka jsme nedostali, ale nakonec jsme si i tak chytli pár tloušťů, kteří nás i tak potěšili. A závěrem nejvíce záběrů bylo na žížaly a nejmíň na kukuřici. Ale rybu jsme chytli na vše. Tak snad příště přijde i nějaký ten kapřík.

Petrův zdar!

Komentáře ke článku (0)

Přidat příspěvek

Zatím žádné názory


Nakupujete mimo ČR? Přepnout měnu do EUR