Rady zkušených rybářů

Jak upravit tygří ořechy na ryby

Naučte se používat tygří ořech a vyzrajte na trofejní kapry i amury. Ani zkušené a opatrné ryby mu neodolají. Tyhle nažloutlé kuličky představují vynikající rostlinnou nástrahu a návnadu, ale musíte je umět připravit. Přečtěte si, jak tygří ořech uvařit, ovonět i nastražit, a vymáčkněte z jeho potenciálu maximum.

26.09.2023 4 minuty čtení

Jak upravit tygří ořechy na ryby

Naučte se používat tygří ořech a vyzrajte na trofejní kapry i amury. Ani zkušené a opatrné ryby mu neodolají. Tyhle nažloutlé kuličky představují vynikající rostlinnou nástrahu a návnadu, ale musíte je umět připravit. Přečtěte si, jak tygří ořech uvařit, ovonět i nastražit, a vymáčkněte z jeho potenciálu maximum.

Proč používat tygří ořech na ryby? 

Pevnost, velikost a obliba mezi rybami – to jsou tři hlavní výhody. Tygří ořechy se používají jak k zakrmování, tak jako nástraha a seženete je nejčastěji ve dvou velikostech standardní a jumbo (velké), takže se hodí k lovu různě velkých cílových ryb. Tygří ořechy jsou tvrdé a odolají „nájezdům“ menších ryb, a to i po dlouhém vaření a fermentování. Pokud zvolíte tuto nástrahu, eliminujete i záběry nežádoucích bílých ryb a sumců.

Hodí se tygří ořech na kapry? Jednoznačně ano. Kapři a amuři je milují. Ořechy mnohdy vyburcují k záběru i opatrné trofejní kusy. Dá se říct, že jsou pro kapry přímo určené.

Příprava tygřích ořechů na ryby – jak postupovat

Tygří ořechy jsou bez přípravy nepoužitelné. Výjimku představují předvařené a nakládané tygří ořechy. Počítejte však s tím, že jsou o dost dražší než ty suché, které si upravíte sami. Existují dva základní způsoby přípravy, a to fermentace (kvašení) nebo vaření

Namáčení a vaření

Tygří ořechy nasypte do velkého hrnce, zalijte vodou a nechte stát minimálně 24, ideálně 48 hodin. Pokud vodu vsáknou, dolijte ji. Po namáčení ořechy 30 až 45 minut povařte. Správnou míru povaření poznáte podle toho, že se krásně vyhladí a zakulatí. S takto připravenými ořechy můžete začít pracovat (níže najdete návod na nastražení).

Fermentace 

Pokud necháte ořechy stát ve vodě, ve které se vařily, začnou kvasit neboli fermentovat. Voda zbělá, změní se na sliz a zakonzervuje je. Takto připravené ořechy vám vydrží několik týdnů až měsíců. Kvašení urychlíte přidáním cukru (přibližně 300 g na 1 kg ořechů), ale není to nutné.

TIP Chyť a pusť
Tygří ořech zatraktivníte přidáním různých příchutí, zkuste třeba vanilku, chilli nebo nebo jiné esence – fantazii se meze nekladou. Trofejní ryby jsou zkušené, zažily už kdeco, takže neotřelé příchutě a vůně je s větší pravděpodobností přelstí.

Mletí

Upravené ořechy můžete také nahrubo pomlít, zvýšíte tak jejich atraktivitu při zakrmování

Víte, že existují i drcené a umělé tygří ořechy?

  • Umělé tygří ořechy – v plovoucí nebo potápivé variantě je použijete spolu s boilies, peletkami a vařenými ořechy. Některé náhražky jsou dokonce naložené v aromatickém dipu. 
  • Drcené tygří ořechy –  slouží k zakrmování, můžete je napěchovat do zakrmovací rakety nebo je sypat do vody z člunu pomocí lopatky.


Umělé tygří ořechy

Jak nastražit tygří ořech?

Pokud se rozhodnete rybařit jen na tygří ořechy, můžete do nich vložit korek na odlehčení, takto připravená nástraha se lehce vznáší nade dnem a nezapadá do bahna = ryby ji snáz najdou. Pokud se vám zdá, že plave moc, přidáte závaží. 

  • Vezměte si dva přibližně stejné ořechy – i po uvaření jsou stále velmi tvrdé.
  • Do každého z nich vytvořte pomocí vrtáku otvor, kam budete pěchovat korkový váleček. V nabídce najdete sadu korkových válečků a vrtáků na tygří ořechy. Klidně můžete použít vrták z klasické vrtačky.
  • Korkový váleček zasunete do otvoru v jednom tygřím ořechu, propíchnete naskrz jehlou a nasunete druhý ořech. Zmáčknete je, tak aby se dotýkaly a ukryly korek v sobě.
  • Nakonec pomocí jehly připojíte tygří ořechy k přívěsu návazce. 

Vrták na tygří ořechy a korkové válečky

Tygří ořech můžete také libovolně kombinovat s pop-up boilies, kukuřicí a dalšími nástrahami.

Co to vlastně je ten tygří ořech?

Pod názvem tygří ořech se neskrývá ořech ani semeno, ale hlíza šáchoru jedlého (travina). Zavádějící zařazení mezi ořechy vychází z lidového názvu zemní mandle nebo chufa. Tygří ořechy totiž chuťově připomínají mandle a kokos a pochutnáte si na nich i vy. Stačí, když si hlízy koupíte v potravinářské kvalitě v prodejně se zdravou výživou, dají se konzumovat čerstvé, vařené nebo pražené.

Seznamte se také s dalšími upravovanými nástrahami a zkoušejte je kombinovat.

Komentáře ke článku (0)

Zatím žádné názory

Další články ze sekce

Nakupujete mimo ČR? Přepnout měnu do EUR