Jak vybavit polní kuchyň
Abyste si mohli něco venku připravit, potřebujete k tomu odpovídající výbavičku. Při jejím sestavování záleží na tom, jaké kulinářské ambice máte a na jak dlouhou rybářskou výpravu se chystáte. Výbava na pár hodin u vody vypadá jinak než polní kuchyně na 3denní výpravu.
Vařič, gril, chladnička a ešus
Základ polní kuchyně představuje vařič a plynová bomba – kartuš k vařiči. K tomu si pořiďte lehký kempingový hrnec, pánev a konvici na vodu nebo rovnou kompletní sadu, která bude stohovatelná a zabere minimum místa. Skvělým pomocníkem je také malý přenosný gril. V kuchyni byste měli mít vyřešeno také chlazení – chladicí box. Není to nezbytné, ale představte si tu pohodu, když si v parném dni vytáhnete orosenou plechovku.
Kempingové nádobí
Někdo si vystačí s hrnkem na kávu, jinému přijde vhod kompletní sada. Nádobí si můžete nakoupit po kusech, naskládat do nějaké brašny nebo si ušetříte práci a pořídíte si vybavenou jídelní tašku pro rybáře, kde najdete všechno od hrnků přes příbory až po talíře. Každý kousek má v tašce své pevné místo a dobře se přenáší.
Nezbytné drobnosti
Když si uvaříte, potřebujete nádobí také něčím umýt. Nezapomeňte si přibalit houbičku a šetrný mycí přípravek, nebo ještě lépe vsaďte na klasiku: horkou vodu, trochu octa a citronové šťávy, dobře poslouží také jádrové mýdlo. K zahození není ani utěrka.
Z kuchyňského vybavení se často zapomíná na prkénko a ostrý nůž a někteří nedají dopustit na vařečku.
Pytle na odpadky. Co si k vodě přinesete, to si zase odneste. V ideálním případě posbírejte i odpadky, které se povalují kolem, abyste měli na lovném místě pořádek a nedostali se do křížku s rybářskou stráží.
Kempingový stůl
Pokud vyrážíte na vícedenní výpravu, zvažte pořízení kempingového stolu, nejenže na něm pohodlně uvaříte, ale užijete si stolování se vší parádou.
Jaká jednoduchá jídla na ryby?
Následující seznam potravin vydrží i několik dní bez ledničky a ze zmíněných surovin připravíte hned několik jídel: lečo, těstoviny s rajčatovou omáčkou, omeletu s bramborami, míchaná vajíčka, brambory s osmaženou cibulkou a klobáskou, trampské fazole – jednoduchá, ale velmi dobrá jídla.
Základní nákupní seznam na rybářskou výpravu:
- sůl – bez ní by to nešlo,
- olej, máslo – máslo je univerzálnější, kromě smažení se dá použít i k mazání pečiva, ale zase nezvládá vyšší teploty,
- koření – někomu stačí pepř a česnek, jiný si bere celou paletu, je to na vás,
- vejce – vajíčka skvěle zasytí, dlouho vydrží a dají se připravit na spoustu způsobů,
- cibule – osmažená cibulka je základem pro mnoho pokrmů,
- brambory – pečené, vařené, s vejcem nebo s klobásou,
- paprika – na lečo, k fazolím nebo až budete chtít zakousnout něco šťavnatého k sýru či klobáse,
- jablka, pomeranče – přijdou vhod jako malá svačinka,
- konzervovaná rajčata – připravíte z nich lečo, omáčku na těstoviny a hodí se i k fazolím,
- konzervované fazole – vyberte si takové, které vám chutnají,
- těstoviny – těstoviny s „červenou“ omáčkou a sýrem jsou prostě klasika,
- sýry – vakuovaný bloček eidamu nebo parmazánu vydrží dlouho a dá se použít k těstovinám, nebo ho sníte s pečivem,
- uzeniny – klobása se hodí do leča, nebo si ji dáte jen tak,
- balené pečivo – vydrží většinou déle než to čerstvé, kromě chleba zkuste přibalit i něco sladkého, třeba makový závin,
- něco na zub – oříšky, tyčinky, sladkosti, dle libosti,
- káva, čaj – až se ochladí oceníte šálek něčeho teplého.
Ovoce a zeleninu vybírejte spíše tvrdší a trvanlivější jednak proto, aby vydržela transport a také proto, aby zvládla horší skladování.
Množství surovin přizpůsobte počtu strávníků a připravovaným pokrmům – například konzervovaných rajčat budete potřebovat více, pokud je chcete přidat do těstovin, fazolí i do leča.
Příprava jídla na ohni. Pokud máte přenosný gril nebo můžete na místě rozdělat oheň, vezměte si s sebou také špekáčky, klobásky nebo maso na oheň a připravte si ho hned první den. Ryby a mořské plody jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví. Přečtěte si, jak zpracovat mořské a sladkovodní ryby a získejte užitečné informace o výběru čerstvých ryb a mořských plodů, správné techniky grilování a tipy na dochucení. Dozvíte se, jak zachovat jejich přirozenou chuť, texturu a jak dodat jídlu na ohni ještě větší lahodnost.
Nezapomínejte na dostatek pitné vody
Počítejte minimálně se 3 litry na osobu a den. Vodu budete nejen pít, ale také v ní vařit. Pokud se vám nechce tahat takové množství, investujte do kvalitního cestovního filtru na vodu.
Nechcete vařit? Udělejte si zásobu hotovek
Tytam jsou doby, kdy byla konzerva lančmítu vrcholem rybářské gastronomie. Na trhu najdete vynikající předpřipravená jídla a tím nemáme na mysli dehydrované „pochoutky“ z prášku, ale plnohodnotná hotová jídla, která stačí ohřát. I na konci světa si tak můžete dopřát domácí svíčkovou, guláš nebo kuře na paprice.
Pokud vyrážíte na rybářskou výpravu, přečtěte si, co si s sebou sbalit na ryby.