Zábava a inspirace

Jak dobře znáte svět rybích rekordmanů? Seznamte se s těmi nej

Jak dobře znáte rybí rekordmany? Extrémy přitahují pozornost v každém směru a odvětví, svět ryb tedy není výjimkou. Zjistěte nebo si zopakujte, jaká je nejmenší, největší, nejtěžší, nejdelší nebo nejjedovatější ryba na světě, ale i v našich vodách.

19.05.2024 5 minut čtení

Jak dobře znáte svět rybích rekordmanů? Seznamte se s těmi nej

Jak dobře znáte rybí rekordmany? Extrémy přitahují pozornost v každém směru a odvětví, svět ryb tedy není výjimkou. Zjistěte nebo si zopakujte, jaká je nejmenší, největší, nejtěžší, nejdelší nebo nejjedovatější ryba na světě, ale i v našich vodách.

Nejmenší ryba na světě 

Nejmenší ryba nebo spíš rybička na světě je Paedocypris progenetica, která byla objevena v roce 2005 tedy poměrně nedávno, a to na indonéském ostrově Sumatra, kde obývá těžce prostupné bažiny. Paedocypris progenetica měří necelých 8 mm a kromě titulu nejmenší ryby světa jí patří ještě jedno prvenství, a to nejmenší obratlovec

Vzrůst dává této miniaturní rybičce konkurenční výhodu a představuje určitou strategii přežití, díky své velikosti dokáže překonat neúprosné období sucha i v těch nejmenších loužích.

Největší ryba světa

Na druhém konci velikostních extrému jsou největší ryby světa. Neznalé na první dobrou napadnou všemožné druhy velryb v čele s plejtvákem obrovským, který však patří mezi savce. Když jsou velryby ze hry, druhá volba často míří na žraloka velrybího – tady zase zamíchá kartami klasifikace organismů, tedy taxonomie, žraloci se řadí mezi paryby, které na rozdíl od ryb mají kostru tvořenou chrupavkami. 

Za největší sladkovodní rybu na světě se obecně považuje vyza velká (Huso huso), která ale tráví velkou část života v brakických vodách, takže žije na pomezí sladké a slané vody. Největší zdokumentované kusy měřily téměř 9 metrů a vážily okolo 1 000 kg. Čistě sladkovodní ryby, které patří k těm největším jsou arapaima velká (Arapaima Gigas) z povodí Amazonky, Pangas velký (Pangasianodon gigas) z řeky Mekong a veslonos čínský (Psephurus gladius) z Jang-c’-ťiang.

Nejdelší ryba světa

Když se bere v potaz čistě délka těla, tak nejdelší rybou v oceánech je hlístoun červenohřívý (Regalecus glesne), který může dosáhnout až 17 metrů. O této hlubokomořské rybě se toho ví poměrně málo a dala vzniknout mnoha legendám a pověrám o mořských hadech. První záběry tohoto dlouhána pořídili vědci až v roce 2010.

Nejtěžší ryba světa

Když naopak pomineme délku těla, tak k velkým rybím rekordmanům patří i měsíčník svítivý (Mola mola), který je sice vyšší než delší, zato dosahuje úctyhodné hmotnosti. Tato největší mořská ryba sice měří „pouhé“ 3 metry, ale ručička na váze ukázala 2 300 kg. Pro srovnání dlouhán hlístoun červenohřívý váží necelých 300 kg.

Měsíčník - nejtěžší ryba na světě

Mola mola

A co největší české ryby? Dnes v našich vodách kralují sumci velcí a na soukromých revírech jim konkurují kapitální vyzy a jeseteři, kteří se do našich řek (Labe) kdysi dostávali z moře. Bylo to v dobách, kdy ještě říční toky nebyly regulovány přehradami a ryby se mohly volně pohybovat. V 16. století byl z Labe vytažen 3metrový jeseter velký. 

Nejjedovatější ryba na světě

Nejjedovatější ryby světa jsou roztomilí čtverzubci, kteří se proslavili svou nafukovací schopností v případě ohrožení. K nejznámějším a nejvíc jedovatým patří rod čtverzubců takifugu (japonsky fugu), vnitřnosti jeho zástupců obsahují silný jed tetrodotoxin, který je 100× silnější než nechvalně známý kyanid. 

Zajímavostí je, že ryby fugu představují oblíbenou japonskou pochoutku. Díky stopovému množství jedu v mase má ryba specifickou chuť. Šéfkuchaři se celé 2 roky učí, jak fugu správně vykuchat = zbavit ji extrémně jedovatých orgánů. I drobná chybička může stát strávníka život.

Jedovaté ryby v ČR

I u nás existují jedovaté ryby, sice ne tak moc jako ikonická fugu, ale po jejich pozření se můžete přiotrávit. 

  • Ke svým způsobem jedovatým rybám v ČR patří úhoř říční (Anguilla anguilla), konkrétně jeho krev a některé vnitřnosti (játra a gonády). Ichtytoxin, který má úhoř v těle, se neutralizuje tepelnou úpravou. Když ho dobře uvaříte, upečete nebo jinak tepelně upravíte, je jeho konzumace bezpečná.
  • Pozor si dejte také na parmu obecnou (Barbus barbus). Vyhněte se konzumaci jejích jater, jiker a krve. 

Zajímavosti o sladkovodních rybách

Další zajímavosti o rybách našich vod najdete v on-line atlasu ryb. Předtím než vyrazíte na dravce, si přečtěte tři tajemství štiky obecné, kapraře by zase mohl zajímat článek o životě kaprů, kde najdete spoustu zajímavostí. 

 

Komentáře ke článku (0)

Zatím žádné názory

Další články ze sekce

Nakupujete mimo ČR? Přepnout měnu do EUR