Dravé ryby

zpět do Atlasu ryb

Candát obecný

  • Candát obecný doba hájení: od 1. ledna do 15. června
  • Nejmenší lovná míra candáta: 45 cm

Stizostedion lucioperca

Candát obecný sice není těžkým soupeřem, když už ho máte na háčku, ale proslul svou nevyzpytatelností. Nejtěžší částí lovu je tedy odhadnout, kde, kdy a na co chytat. Pokud na něj jdete cíleně, musíte se na to opravdu dobře připravit, naučit se číst okolní podmínky, díky tomu se vaše šance na úspěšný lov zvýší a víte, jakou strategii zvolit.

Způsob života a potrava

Candát obecný s oblibou vyhledává podvodní nerovnosti a překážky. Často se pohybuje okolo vyvýšenin („okouních kopců“), potopených stromů, vraků lodí,  větších balvanů, betonových bloků nebo v blízkosti jezerních svahů a okolo přístavů. Candáti jsou zdatní lovci a na jejich jídelníčku převládají menší rybky, často plotice a oukleje – mladí jedinci se vyskytují na mělčinách, kam se candáti odváží až pod rouškou tmy. Ve dne tam vyrazí málokdy.

Výskyt

Candát obecný u nás původně obýval povodí Dyje a Moravy, odkud byl díky svému vysoce ceněnému masu často vysazován i dál. Proto je v současné době poměrně hojně rozšířen po celé ČR. Candát se vyskytuje ve větších pomalu tekoucích řekách především na úrovni cejnového pásma, někdy se odsud dostává i výš do pásma parmového. Díky vysazování na něj narazíte i ve stojatých vodách. Nejlépe prospívá v rozsáhlých nádržích se štěrkovým dnem, členitými břehy a čistou, kyslíkem dobře nasycenou vodou – na to jsou candáti velice citliví.

Jak na lov candátů?

Základem úspěšného lovu candáta na řece nebo na stojaté vodě je vytipování správného místa – okolí podvodních překážek, vyvýšenin nebo přístavů. Hloubku jeho výskytu odhadnete podle viditelnosti ve vodě. Když je voda čirá, candáti se stahují do hlubších vod (5+ metrů pod hladinou), v zakalené vodě se naopak pohybují těsně pod hladinou. Klasikou je lov candáta na splávek a na přívlač, a to hlavně na mělčinách, kde se vyskytují malé rybičky = oblíbená kořist. 

Kdy na lov candátů

Candáti bývají hodně aktivní těsně po tření. Doba hájení končí 15. červnem, takže hned poté zkuste štěstí. Ideální je pozdní léto, když opadnou největší vedra, a podzim, ale ani lov candátů v zimě respektive na jejím mírném začátku nebývá špatný. Velkou roli hraje i denní doba. Candát loví nejraději za šera a v noci. Proto se na něj vydejte buď velmi brzy ráno, nebo večer. Obecně lze říct, že candáti berou lépe, když je klid a bezvětří.

Vybavení

Na lov candáta přívlačí si pořiďte prut s citlivou špičkou, tuhou páteří a rychlým blankem. Doplňte ho navijákem o velikosti 2 500. Candáti jdou po nižších a protáhlých rybkách, vyzkoušejte proto rippery, woblery, twistery nebo gumové rybky se smáčkovými ocásky, které svým chvěním vyprovokují dravce k útoku. 

Na plavanou zvolte delší prut s měkkou špičkou a smekacím navijákem s větší kapacitou vlasce. K večernímu chytání si nezapomeňte pořídit chemické světlo na splávek, abyste ho dobře viděli. Nástražní rybičku si ulovte přímo v místě, kam půjdete na candáta – předložíte mu tak přesně to, na co je zvyklý.

Tipy k lovu

  • Pokud lovíte ve vodách, kde se ve velkém vyskytují štiky, přidejte do montáže ocelové lanko.
  • Umělé nástrahy vybírejte s citem, aby co nejvěrněji napodobovaly přirozenou kořist candátů. Barevné výstřelky si nechejte pro štiku.
  • Buďte tiší a nenápadní. Candát je poměrně obezřetný a zvýšený pohyb po břehu a umělé světlo ho plaší.
  • Na řekách najdete candáty u splavů, pod vymletými břehy a za mostními pilíři.

Zajímavosti: candát obecný

Kolik druhů candátů u nás žije?

Dva. Candát východní a candát obecný. 

Candát obecný – s čím si ho lze splést?

Candát obecný je takřka nezaměnitelnou rybou. Jediný druh, se kterým si ho lze plést, představuje candát východní. Rozeznáte je od sebe pomocí takzvaných psích zubů vyskytujících se jen u candáta obecného.

Popis: jak vypadá candát obecný?

Candát obecný má protáhlé a po bocích zploštělé tělo. Typický znak představují velké, vypouklé oči a výrazné psí zuby. Základna hřbetních ploutví bývá většinou stejně dlouhá. První z nich je vyztužená tvrdými a druhá měkkými paprsky. Břišní ploutve se nachází ve stejné úrovni jako prsní. Mladší exempláře se pyšní zelenomodrým mramorováním, případně nepravidelnými skvrnami. Dospělé kusy jsou čistě zelenošedé nebo ocelově šedé. 

Rozmnožování candáta obecného

Samice bývají zpravidla větší, dorůstají přes 100 cm, samci dosahují maxima okolo 70 cm. Candát obecný se tře po oteplení vody na přelomu května a června, a to ve vodách se štěrkovým dnem. Mlíčáci v tomto období připraví „hnízdo” = očištěné dno na jemný štěrk, kam jikernačka naklade jikry. Samec se pak stará o jejich bezpečí až do vylíhnutí.

Přečtěte si také

Komentáře ke článku (0)

Chceme atlas vylepšovat na základě zpětné vazby - podělte se se svými zkušenostmi - s rozsáhlejšími připomínkami doporučujeme nás kontaktovat napřímo přes e-mail.

Přidat příspěvek

Další články ze sekce

Nakupujete mimo ČR? Přepnout měnu do EUR